C.G. Jung je rekao da se 30 godina bavio astrologijom, a ona mu je pomogla u promjeni poimanja psihoterapije pogotovo u shvaćanju projekcija. Jedna od tih projekcija je sigurno spoj Marsa i Saturna.

Gledajući suhoparno objašnjenje, to je položaj koji daje: izdržljivost, istrajnost, upornost i snagu, osoba može izdržati najgore borbe ili događaje, borbu s jačima i uspjeh na kraju, daje inženjerske ili tehničke sposobnosti, puno rada u životu, odlike vođe i dr., ali u negativnom daje nasilnika. Jasno, ostatak natalne karte će nam dati detaljni opis.

Elementralno gledano, ovdje se sukobljavaju led i vatra. To je kao da vozimo auto i stišćemo odjednom papučicu gasa i kočnice. Gledaući astrološko – karmički, Saturn je karma ili sudbina, a Mars se ovdje bori protiv sudbine, prkosi joj, nameće ego  i s bijesom se brani od emocije straha ili presude Saturna. Gledajući iz Jungove perspektive, Saturn je Sjena o čemu više govorim u svojoj knjizi Jyotish i djelovanje Shanija.

Iako možemo reći da se radi o bijesu prema onome gdje se ova kombinacija nalazi, ponašanje koje obično osoba zauzima jest da se brani od straha na način da reagira bijesom. Možemo reći da je uzrok strah, a na dubljoj razini to znači neprihvaćanje odgovornosti, nemogućnost da se prihvati krivica, odnosno odgovornost za učinjeno djelo.

Zbog toga dolazi do neprestanog obrambenog ponašanja pogotovo ako se radi o odnosima. Najteže se ovoj osobi opustiti i pustiti da stvari idu svojim tokom. Stoga, ukoliko se ne učini promjena, dolazi do odbijanja prihvaćanja uzroka, odnosno Mars je uzrok, a Saturn je posljedica.

Dakle, radi se o bijesu i akcijama koje su nanosile bol. Sada se teško prihvaća situacija učinjenog i prepuštanja onome pred čime se osoba nađe. Sve zavisi koliko je ovaj aspekt težak, ali i u partnerskim odnosima ova kombinacija može donijeti traženje svađe ili nekog čak i nasilnog ponašanja nakon čega se javlja želja za ljubavlju. Točnije, radi se o sadističkom aspektu poimanja odnosa.

U arhetipskom segmentu je važno prepoznati ovu situaciju u sebi kao dio ponašanja i pokušaja da se kroz duže vrijeme mijenja ponašanje kada se ta situacija događa. Pokušati prihvatiti ovaj obrazac u komunikaciji ako vidimo da se ona pojavljuje u odnosu na druge ljude.

 To znači, kada se pojavi afekt i želja da se reagira da se pokuša sebe sagledati i vidjeti tko izaziva tu situaciju, ta osoba ili određena rečenica koja nas je izazvala na reakciju, a koja je već bila u nama.

Svakako dopustiti da se stvari dogode i promatrati sebe, najbolji je put u prihvaćanju ovog položaja u kojem ne moramo gledati karmičke elemente već nemogućnost prihvaćanja događaja koji dolaze pred nas.

atma.hr

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori