Ovo bi trebalo da znate pre nego što se odlučite na takav korak.

Što ste duže u emotivnoj vezi sa partnerom, to su veće šanse da ćete otpočeti zajednički život. Međutim, bez obzira na to koliko se dobro slagali, na ove stvari bi trebalo da obratite pažnju pre nego što se na to odlučite.

Pre nego što počnete zajednički život, zapitajte se "zašto" to želite. Ukoliko je to zato što oboje imate želju da vaša veza napreduje i da napravite taj "sledeći korak", onda je pred vama pravi izbor.

S druge strane, ukoliko to radite samo jer se od vas tako nešto očekuje ili vam je lakše (smanjeni su troškovi stanarine, njegov/njen stan je bliži poslu i slično), možda bi ipak trebalo da o tome razmislite još jednom.

 1. Morate razgovarati o finansijama Ukoliko se odlučite na zajednički život, vaše finansije postaće zajedničke. To može biti izuzetno teško i neretko je uzrok svađa u vezama. Pre nego što počnete da živite zajedno, porazgovarajte o tome kako ćete i na koji način deliti troškove stanovanja, kako biste izbegli dalje neprijatne situacije.

2. Otkrićete neke stvari o svom partneru koje do sada niste znali

Bez obzira na to koliko ste vremena provodili zajedno ranije, kada počnete da živite sa nekim, otkrićete neke njegove navike za koje do sada niste znali. Na takve stvari, kao i na kompromis morate biti spremni, kako vaša veza ne bi trpela. Porazgovarajte o navikama koje imate, i svedite mogućnosti velikih iznenađenja na minimum.

3. Promeniće vam se način života Do sada ste samo odvajali deo svog slobodnog vremena za partnera. Kad započnete zajednički život, ne samo da ćete više vremena provoditi zajedno, već će to imati uticaj i na vaše individualno vreme. Bilo da ste do sada navikli da se tuširate kasno u toku noći, spavate sa upaljenim svetlom ili kafu pijete u krevetu, neke stvari ćete morati da promenite ili prilagodite kada se radi o zajedničkom životu. Takođe, ukoliko ste navikli da vas prijatelji posećuju ili da organizujete žurke, o tome ćete morati da popričate sa partnerom. Najbolje bi bilo, kada bi i pored toga što živite zajedno, odvojili jedan deo dana koji ćete oboje, posvetiti samo sebi.

4. Kompromis i komunikacija su ključ svega

Vaša veza će se neminovno promeniti od trenutka kada počnete da živite zajedno. Možda ste do sada letovali zajedno i proveli više od par dana u društvu svog partnera u kontinuitetu, ali zajednica u kojoj ćete se naći nakon useljenja biće potpuno drugačija. Svađe i rasprave su neminovne i najbolje ih je rasčistiti hladne glave. Možda će vas isprva nervirati neke navike vašeg partnera, ali verovatno je situacija slična i kod njega. Komunikacija i kompromis su ključ svake uspešne veze, pa i u momentu kada rešite da započnete zajednički život.

5. Spontanost će održati strast među vama

Pogrešno je verovati da od trenutka kada počnete da živite sa partnerom vaša veza postaje monotona. Istraživanja su pokazala da partneri koji su posvećeni jedno drugom, slobodno vreme mogu da iskoriste da isplaniraju putovanje ili iznenadni odlazak na vikend. Ključ za razbijanje monotonije je spontanost. Ne dogovarajte ništa unapred, kako ne biste upali u rutinu.

24sata.hr

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori